Hedberg-kilpailu

Hedberg-kilpailu on viikonlopun mittainen koulutus- ja kilpailutapahtuma Tykistökoululla Niinisalossa.

Kilpailun järjestelyt ja rastitehtävät ovat viime vuosina olleet tykistökadettien harteilla, sillä tämä on ollut oivallinen tapa kouluttajataitojen testaamisessa. Samalla osallistujat ovat tutustuneet kadetteihin, tuleviin kenttätykistön aktiiviupseereihin.

Varuskuntaan saavutaan yleensä perjantai-iltana. Kilpailijat, kantahenkilökunta ja kadetit ovat yleensä kokoontuneet varuskuntakerholla, jossa on nautittu tykistön malja sekä harjoitettu syventävää keskustelua olutlasien ääressä.

Lauantaina kadetit ovat kouluttaneet kaikki kilpailutehtävät, joita ovat viime vuosina olleet mm. viuhkan antaminen, patteritason kuntoonlaitto, tulenjohto, suuntakehämittaus, aurinko- ja tähtilasku, tykin suuntaminen sekä tarkistusammunnan korjausarvojen laskeminen. Perinteisesti lauantai on ollut erittäin antoisa, joskin tiivis, eikä hukka-aikaa ole yleensä ollut yhtään. Lauantai-ilta on huipentunut yhteiseen saunailtaan, jossa on saunajuomien ohessa keskusteltu päivän tapahtumista. Perinteisesti osa rohkeimmista kilpailijoista on lähtenyt kadettien kanssa etsimään voiton avaimia Kankaanpään yöelämästä.

Sunnuntaina käydään varsinainen kilpailu, joka on alkanut yleensä heti aamiaisen jälkeen. Itse kilpailurata on ollut noin 5-10 km. Radalla on ollut 8-10 miehitettyä rastia, joissa on testattu lauantaina koulutetut asiat. Palkintojen jako ja kotiin lähtö on yleensä tapahtunut noin klo 16.

Hedberg-kilpailun historiaa

Ruotsalainen sotahistorioitsija ja everstiluutnantti Jonas Hedberg lahjoitti kerholle vuonna 1967 hopeapokaalin kiertopalkinnoksi kerhon tykistötaidollisiin herrasmieskilpailuihin. Näitä Hedberg-kilpailun nimellä kulkevia koulutus- ja kilpailuviikonloppuja on järjestetty vuodesta alkaen 1967. Vuodesta 2002 alkaen ovat Virolaiset tykkimiehet kilpailleet kanssamme Hedberg-tapahtumassa vuosittain. Yhteistyö syventyi vuonna 2005, jolloin he järjestivät ensimmäisen Perussuunta-kilpailun Tapassa.