Hedberg tykistötaitokilpailu 2018

Tänä vuonna tykistön ja muut epäsuorantulen reserviläiset pääsivät jälleen kertaamaan ja myös kisaamaan tykistöllisissä taidoissa perinteisessä Hedberg-kilpailussa. Tänä vuonna kilpailu osui äitienpäivän viikonlopulle, mutta osallistujia oli silti kiitettävästi päässyt kisaamaan. Perjantaina kilpailijat saapuivat illalla Niinisalon kasarmeille. Johtuen Arrow18- harjoituksesta kilpailijat majoitettiin tykistökoulun sijaan lamellikasarmin tupiin. Tämä aiheutti erityisesti nuoremmissa osallistujissa haikeita muistoja omista inttiajoista. Perjantaina kilpailijat myös varustettiin m05- maastopuvulla, ja vaikka olikin lämmin viikonloppu, myös poolo jaettiin kaikille (riippumatta helteistä, Niinisalossa oli silti lunta).

Turvallisissa ja tutuissa intin punkissa nukutun yön jälkeen aloitettiin lauantaina aamupalan jälkeen koulutus kilpailun rasteille. Aamupuuron päälle oli hyvä aloittaa ensin tykkijumppa 122h63-kalustolla. Kun tykit oli saatu ulos hallista ja ampumakuntoon (pariin kertaan), päästiin aloittamaan itse koulutus viuhkan vastaanotosta ja tykin suuntaamisesta. Päivä jatkui eri rastikoulutuksilla, joissa käsiteltiin tänä vuonna ampuma-arvojen määrittäminen tuliasematasolla, suuntakehämittauslasku, maalin määrittäminen uusilla MPL15- laitteilla sekä kaikkien tosi tykkimiesten rakastama viestilaitteiden koulutus. Tehokkaan ja informatiivisen koulutuksen jälkeen kilpailijat sekä osa kadeteista pääsivät tykistökoulun saunalle, jossa virvokkeiden ja jääkiekon lomassa tutustuimme toisiimme. Seuraavan päivän kisan rastien ja suunnistuksen spekulointi, sekä kuluneen päivän opittujen asioiden kertaaminen kuului osalla illanviettoon.

Sunnuntaina äitienpäivän kunniaksi kilpailijat pääsivät testaamaan omaa tykistöllistä osaamistaan koulutettujen rastien puitteissa. Lisäksi kisassa oli tänä vuonna fyysistä voimaa, mutta ennen kaikkea tehtävänymmärtämistä, mittaava varusmiesjohtajien rakentama rasti. Raaka voima ei tuottanut toivottua tulosta, jos ei osannut toimia tehtävänannon mukaisesti (terveisin allekirjoittanut). Kilpailussa kaikki pärjäsivät kiitettävästi ottaen huomioon, että monelle etenkin tuliasemapuolen asiat olivat täysin uusia. Myös vanhat konkarit saivat oppia uutta kaluston ja eri tapojen kehittyessä.

 

Hedberg-perinne tulee toivon mukaan jatkumaan ja kehittymään vuosien saatossa. Tykistön taitojen lisäksi myös esimerkiksi kranaatinheitinpuoli ja yleiset sotilastaidot, kuten ampuminen, tulevat toivon mukaan ensi vuonna saamaan osansa Hedberg-viikonlopussa. Suuri kiitos vielä kaikille osallistujille ja onnea voittajille!

Tapio Laakso